Virtuele blik op de Bocholter Graven
doorheen de tijd

Foto: Reinier Ellenkamp

Virtuele blik op de Bocholter Graven doorheen de tijd

Ulco Glimmerveen ontwikkelde voor GrensPark Kempen~Broek een reeks digitale beelden, gebaseerd op actuele historische informatie en bronnen. Zo zie je de landweer in de 14de eeuw, de 16de eeuw en de 19de eeuw en krijg je een indruk van het landschap en detailbeelden van deze grensverdediging en haar gebruikers. De Bocholter Graven en hun betekenis voor de regio komen weer tot leven. Meer nog, je bent er gewoon bij!

De beelden zijn een interpretatie van de beschikbare historische en archeologische onderzoeksresultaten, geen exacte weergave van de situatie in het verleden.

Klik in de illustraties op vergrootglazen voor extra weetjes!

14de eeuw

De eerste landweer werd al in 1389 aangelegd. Om de grensruzies van de naburige dorpen uit het Prinsbisdom Luik en het Land van Thorn in te dijken, werd een verdedigingswal met 2 grachten aan weerzijden opgetrokken. Tegelijk diende deze “Graft” ook als veekering voor de grazende kuddes van de dorpsgemeenschappen.

Illustratie: © Ulco Glimmerveen

16de eeuw

Het Loonse platteland werd in de 16de eeuw dikwijls onder de voet gelopen door Spaanse legertroepen of roversbendes, en dorpen werden geplunderd. De oorspronkelijke landweer (Bocholter Graft) werd uitgebreid en versterkt. Er waren vermoedelijk drie aarden wallen met elk twee grachten, de Bocholter Graven. Op de doorgangsweg kwamen slagbomen. Het Gravencomplex  beleefde zijn hoogdagen.

Illustratie: © Ulco Glimmerveen

Illustratie: © Ulco Glimmerveen

Illustratie: © Ulco Glimmerveen

Illustratie: © Ulco Glimmerveen

19de eeuw

De functie van de Bocholter Graven, de verdediging tegen vreemde troepen, viel weg vanaf begin 19de eeuw wanneer de hele streek deel uitmaakte van de Franse Republiek.  De contouren van de grachten en wallen vervaagden stilaan; het complex verdween zo uit het collectieve  geheugen.

Illustratie: © Ulco Glimmerveen